Chuťové pohárky
První chuťové buňky se vytvářejí již v prvním trimestru prenatálního vývoje, to znamená, že miminko má rozvinutou chuť již dlouho před tím, než se setká s jídlem. Novorozenec má kolem 4500 chuťových buněk, které se postupně rozvíjí. Nejprve začne poznávat chuť mateřského mléka, které je sladké, ale také dokáže rozlišit hořkost a kyselost. Rozeznávání kyselé a hořké chuti je obranný mechanismus před snědením zkažené potravy. Slanou chuť dokážou miminka rozeznat ve čtvrtém měsíci. Od té chvíle počet chuťových pohárků roste u dětí až na 10 000 a pak zakrňují, pokud se nevyužívají. Dospělý člověk jich má v průměru kolem 5000. Proto je důležité představit dětem již od začátku podávání příkrmů co nejvíce chutí tak, aby je i v budoucnosti vyhledávalo a bylo je schopné rozeznat. Chuť se postupem života vyvíjí a děti raději konzumují potraviny, se kterými se seznámili v prvním roce života a ty ovlivňují jejich chuťové preference po celý život.
Seznámení s novou chutí by mělo probíhat nenuceně při příjemné atmosféře, dítě potravinu musí ochutnat několikrát třeba až patnáctkrát než ji přijme. Velmi vhodné je kombinovat neznámé potraviny se známými a postupně jejich poměr snižovat.
Anna Voldřichová
zakladatelka Rostoo