0 produktů | 0 Kč
Nákupní košík
Cena celkem:
0 Kč
Přejít do košíku

Jak Rostoo vzniklo a co bude to bude dál - rozhovor se zakladatelkou

1.1.2022

Rostoo - chlazené příkrmy pro miminka    

 

Vše začalo tím, že naši chůvu nebavilo vařit.

 

Myšlenky na projekt čerstvého kvalitního dětského jídla mi ležely v hlavě a zrály několik let. Konkrétně od prvních lžiček mého syna Honzíka. Opět pracovat jsem začala z domova hned po šestinedělí.

 

Na problém jsem narazila, když přišly první příkrmy. Naši chůvu totiž nebavilo vařit. Zpětně jí za to mohu být vděčná, protože jinak by projekt Rostoo nikdy nevznikl. Času bylo málo. Nakoupila jsem proto běžně prodávané příkrmy ve skleničkách. Ale to zklamání, když jsem je ochutnala! Vůbec se mi nelíbilo, že bych tohle měla dávat miminku.

 

K tomu mi vstoupil do cesty dokument ze země za velkou louží, kde různé firmy distribuují čerstvé jídlo úplně jinak, než jak to známe u nás. Řekla jsem o tom svému kamarádovi ajťákovi. Byl to právě on, kdo mě nasměroval, abych myšlenky nenechala jen ve své hlavě. Než jsem se pustila do realizace, uběhly “dlouhé” tři roky.

 

Mojí hlavní vizí bylo: dopřát dětem lepší a hlavně čerstvé jídlo. A to i tehdy, když maminka zrovna nemá čas.

 

Dříve jsem zastupovala cateringovou společnost, kde jsem zjistila, že za úspěchem cateringu je pilná práce, kvalitní suroviny, spolehliví dodavatelé a funkční firemní zázemí. O tom jsem se přesvědčila i tehdy, když jsem se pustila do výroby dětských příkrmů. Nic nebylo tak snadné, jak se na první pohled zdálo, a to především z hygienických, výrobních i logistických důvodů. Tuto legislativní džungli a další prvotní překážky mám již naštěstí (s pomocí ostatních členů týmu) za sebou.

 

Nyní přišel čas růst.

 

Stravovací návyky se tvoří prvních 1000 dnů života

 

Rostoo není jen o tom, “kupte si skleničky”. Má navíc i sociální přesah. Rádi bychom zvýšili povědomí o stravování kojenců podle moderních trendů, což v naší společnosti poměrně chybí.

 

Ačkoliv se běžně prodávané skleničky vyrábějí v souladu s platnou legislativou, jejich nevýhodou je způsob konzervace vysokou pasterací. Kvůli ní hlavní surovina přichází o část vitamínů. Ani my dospělí se dávno nestravujeme konzervami. Už dávno není populární mít spíže plné “lančmítů”, a proto není důvod, abychom nabízeli v podstatě to samé i našim dětem.

 

Mnohdy je jídlo z poliček starší než miminko, které ho konzumuje!!!

Asi netřeba zdůrazňovat, že není o co stát.

 

Sledujeme doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO)

 

Ačkoliv vím, že mnoho doporučení, která se v průběhu let mění, jsou sporná, přeci jen bych nyní na ukázku některá zdůraznila. Zaprvé je to otázka zavádění alergenů. Aktuální situace je taková, že se doporučuje zavádět alergeny co nejdříve. To znamená nevynechávat například lepek, rajčata nebo tropické ovoce. Další otázkou je koření. Správně použité koření v malé míře umí příkrmy obohatit. Typickým příkladem je fenykl.

 

Když už jsme u té osvěty, ráda bych všechny maminky vyzvala k trpělivosti. Tedy aby nezanevřely na nějakou potravinu po první odmítnuté lžičce. Je totiž prokázáno, že děti musejí ochutnat potravinu až 15x, než ji přijmou.

Chceme reagovat na strnulé “třicet let staré názory”

 

Příklad z praxe:

 

Jedné mamince pediatrička vyčinila přesně takto: “Ježišmarjá, vy jste v pěti měsících dala rajče?” Takový přístup mi není úplně sympatický, protože alergeny jsou imunologickou reakcí těla na něco, co nezná. Pokud proto dáte dětem například poprvé arašídy (velký alergen) ve třech letech, lze nějakou obrannou reakci těla očekávat. I když k tomu nemá dítě žádné dědičné předpoklady.

 

Obávám se, že většina pediatrů nechce převzít zodpovědnost za něco, co se doporučuje teprve pár let. Snažím se proto vytvářet databázi pediatrů, kteří se nebojí být “pokrokoví” a v budoucnu je chci kontaktovat.

 

Jak Rostoo vyrábíme

 

Zeleninu nejprve očistíme. Míra čištění se odvíjí od toho, pro jak staré dítě je určena. Pro nejmladší děti například loupeme i dýni hokaido. Pro starší miminka dáváme i se slupkou, protože obsahuje mnoho vitamínů. Do našich receptur přidáváme také kapku oleje v bio kvalitě.

 

Potraviny zpracováváme technologií šetrné pasterace a zchlazujeme je šokerem. Potraviny jsou trvanlivé 14 dní. Následně je plníme do skleniček podobných jiným běžně prodávaným příkrmům. Záleží nám na budoucnosti naší planety, proto jsme zvolili právě tento ekologický obal. Možná jednou ještě více podpoříme filosofii zero waste a naše skleničky budou vratné. Snad se k tomu brzy dopracujeme, i když nejde všechno hned.

 

I když se Rostoo skleničky hodně podobají běžně prodávaným příkrmům, již na první pohled mají odlišnou barvu. Například “hrášek z poličky” má zašedlou barvu. Ten “z ledničky” je oproti tomu skutečně zelený. Stejné je to i s vůní. Po nešetrné vysoké pasteraci voní výrobek jinak než původní potravina.

 

Každou naši recepturu konzultujeme s nutriční terapeutkou. Snažíme se, aby skleničky nebyly jen přesnídávkou, ale plnohodnotným jídlem. Všechny naše výrobky jsou veganské, bezlaktózové a bezlepkové. Přesto (nebo právě proto) dokážeme zajistit nutričně vyvážené jídlo.

 

Rostoo zasíláme poštou v termoboxech

Způsob distribuce je jedním z důvodů, proč jsou naše příkrmy o něco dražší. Musíme totiž dodržet určitý chladicí řetězec. Příkrmy zasíláme poštou, přičemž skleničky dáváme do termoizolačních boxů s chladicími bloky. Takový způsob zasílání je v USA zcela běžný. U nás s ním teprve začínáme. V současnosti si zákazníci mohou naše výrobky objednat na dvou e-shopech (Rostoo.cz a Scuk.cz) plus v kamenném krámku Nekoukey Papey v Praze.

Suroviny - lokální, sezónní, bio a Fair Trade

V první řadě používáme suroviny z malých farem a řídíme se sezonností. Nicméně jelikož je naše nabídka stálá, v měsících mimo sezónu doplňujeme suroviny o ty zahraniční v bio kvalitě.

 

Na blogu radíme, jak skleničky dále zpracovat – třeba na placky

 

Kromě přímé spotřeby lze Rostoo skleničky použít i jako základ pro další jídla. Na našem blogu uvádíme spoustu příkladů, co s nimi dál. Dají se například smíchat se žloutkem, masem či s těstovinami. Některé se také hodí pro výrobu placek.

 

Poroste Rostoo spolu s dětmi? I to je náš plán

 

Aktuálně máme v nabídce 18 druhů skleniček. To nám ale nestačí!

 

Do budoucna bychom chtěli připravit sadu Rostoo, která poroste spolu s dětmi. To znamená boxík s příkrmy pro 1. měsíc, pro 2. měsíc a tak dále. Tehdy pomůžeme maminkám splnit vývojovou křivku dítěte. Aby tedy dítě dostalo ve správný čas to, co má ochutnat. Vývoj této rostoucí řady je jedním z cílů tohoto projektu.

 

Další naší metou je vytvoření online poradenského centra a vytváření jídelníčků pro miminka na míru. Chceme se věnovat psaní blogů, článků a v neposlední řadě začít spolupracovat s pediatry.

Naše cíle pro rok 2022

1. Vývoj rostoucí řady

 

Podrobněji jsme tento náš cíl zmínili již výše. Ve zkratce, jedná se o vytvoření boxíků pro

1. měsíc s příkrmy, pro 2. měsíc s příkrmy a tak dále.

3. Marketing a stravovací osvěta

 

Abychom mohli realizovat naše plány a šířit “stravovací” osvětu co nejlépe, potřebujeme co nejvíce zákazníků.

 

Pokud máte stejný pohled na stravování těch nejmenších jako my, podpořte Rostoo nákupem příkrmů, ale i lajky na sítích se počítají!

 

Děkujeme

 

Anna a celý kolektiv Rostoo