Kokosové mléko
Čerstvé kokosové mléko se díky svému složení a unikátnímu obsahu kyseliny laurové skvěle hodí pro přípravu výživy kojenců.
Mléko je bohaté na minerály a vitamíny. Díky velkému obsahu kyseliny laurové, která je hojně obsažena i v mateřském mléce a má protizánětlivé účinky, je vhodné toto mléko zařazovat i do jídelníčku pro kojence již od prvních lžiček. Kokosové mléko pomáhá posilovat imunitní systém a má antiseptické účinky, má pozitivní vliv na vývoj a rovnováhu hormonů. Díky vysokému podílu vápníku podporuje správný vývoj kostí, kloubů a zubů. Stabilizuje krevní cukry, a díky obsahu vlákniny pomáhá k správnému nastavení činností trávicích a vylučovacích orgánů, což podporuje správné vyprazdňování miminek.
Čerstvé mléko si snadno vyrobíme i doma rozmixováním kokosové dužiny. Skvěle se hodí na přípravu dětských příkrmů ve formě pyré například z dýní, batátů či rýžových kaší.
Příprava kokosového mléka:
1 zralý kokos
500ml vody
Postup:
1. Dužinu z kokosu dáme společně s vodou do mixéru a umixujeme do hladka
2. Hladkou směs přecedíme pomocí cedníku a jemného pláténka či utěrky – mně se osvědčilo používat dětskou látkovou klasickou plenu
3. Hotové mléko můžeme ihned používat či uchovat v lednici po dobu 5 dnů
pozn. Oddělení tuku z mléka a vody není na závadu – před použití promíchejte
4. Rozmixovaný kokos, který nám zbyde jako odpad, lze dále použít např. při pečení na místo mouky
Tipy na rozbití kokosu
1. kokosová voda – uvnitř každého kokosu se nachází kokosová voda, která je velmi chutná ale i bohatá na vitamíny. V jednom z otvorů (v tom nejměkčím) na horní straně kokosu vývrtkou vyvrtejte otvor a pomocí brčka vodu vypijte, či vylijte do skleničky – tato voda je zcela sterilní můžete ji dát i svému miminku či ji přidat do kokosového mléka.
Pro samotné rozbití kokosu, abychom mohli pracovat dále s dužinou máme 2 způsoby otevření:
První způsob – hrubá síla
Nezbytné nářadí:
vývrtka
kladivo
Obalte kokosový ořech do utěrky a rozbijte ho pomocí kladiva – otáčejte s ním a tlučte ho dokud skořápka sama nepukne, údery směrujte do poloviny ořechu.
Druhý způsob – trouba
Kokos také můžete po odstaranění vody vložit do trouby vyhřáté na 200OC na dobu 10-15minut. Kokosový ořech sám pukne a vy jej pak můžete ze skořápky doslova vysypat. Tento postup je z časového hlediska delší, ale vyplatí se pokud budete otevírat větší mnoužství kokosů, jako my v Rostoo.
Anna Voldřichová
zakladatelka Rostoo