0 produktů | 0 Kč
Nákupní košík
Cena celkem:
0 Kč
Přejít do košíku

Kokosové mléko

20.3.2020

Čerstvé kokosové mléko se díky svému složení a unikátnímu obsahu kyseliny laurové skvěle hodí pro přípravu výživy kojenců.

Mléko je bohaté na minerály a vitamíny. Díky velkému obsahu kyseliny laurové, která je hojně obsažena i v mateřském mléce a má protizánětlivé účinky, je vhodné toto mléko zařazovat i do jídelníčku pro kojence již od prvních lžiček. Kokosové mléko pomáhá posilovat imunitní systém a má antiseptické účinky, má pozitivní vliv na vývoj a rovnováhu hormonů. Díky vysokému podílu vápníku podporuje správný vývoj kostí, kloubů a zubů. Stabilizuje krevní cukry, a díky obsahu vlákniny pomáhá k správnému nastavení činností trávicích a vylučovacích orgánů, což podporuje správné vyprazdňování miminek.

 

Čerstvé mléko si snadno vyrobíme i doma rozmixováním kokosové dužiny.  Skvěle se hodí na přípravu dětských příkrmů ve formě pyré například z dýní, batátů či rýžových kaší.

 

Příprava kokosového mléka:

1 zralý kokos

500ml vody

 

Postup:

 

1. Dužinu z kokosu dáme společně s vodou do mixéru a umixujeme do hladka

2. Hladkou směs přecedíme pomocí cedníku a jemného pláténka či utěrky – mně se osvědčilo používat dětskou látkovou klasickou plenu

3. Hotové mléko můžeme ihned používat či uchovat v lednici po dobu 5 dnů

pozn. Oddělení tuku z mléka a vody není na závadu – před použití promíchejte

4. Rozmixovaný kokos, který nám zbyde jako odpad, lze dále použít např. při pečení na místo mouky

 

Tipy na rozbití kokosu

 

1. kokosová voda – uvnitř každého kokosu se nachází kokosová voda, která je velmi chutná ale i bohatá na vitamíny. V jednom z otvorů (v tom nejměkčím) na horní straně kokosu vývrtkou vyvrtejte otvor a pomocí brčka vodu vypijte, či vylijte do skleničky – tato voda je zcela sterilní můžete ji dát i svému miminku či ji přidat do kokosového mléka.

Pro samotné rozbití kokosu, abychom mohli pracovat dále s dužinou máme 2 způsoby otevření:

 

První způsob – hrubá síla

Nezbytné nářadí:

vývrtka

kladivo

 

Obalte kokosový ořech do utěrky a rozbijte ho pomocí kladiva – otáčejte s ním a tlučte ho dokud skořápka sama nepukne, údery směrujte do poloviny ořechu.

 

Druhý způsob – trouba

Kokos také můžete po odstaranění vody vložit do trouby vyhřáté na 200OC na dobu 10-15minut. Kokosový ořech sám pukne a vy jej pak můžete ze skořápky doslova vysypat. Tento postup je z časového hlediska delší, ale vyplatí se pokud budete otevírat větší mnoužství kokosů, jako my v Rostoo.

 

Anna Voldřichová

zakladatelka Rostoo