0 produktů | 0 Kč
Nákupní košík
Cena celkem:
0 Kč
Přejít do košíku

Příkrmy a alergie

20.6.2020

Oproti našemu dětství, se v dnešní době doporučuje, aby se miminko seznámilo s širokým
spektrem potravin již během prvního roku. Na druhou stranu, je dobré upozornit, že každá
potravina může vyvolat alergickou reakci. Ale nebojte se, když budete svému dítěti přidávat
nové potraviny v malém množství s rozestupem několika dní, tak snadno poznáte, která
děťátku vyhovuje, a naopak se kterou počkat a zkusit ji později. Mezi nejčastější potraviny
způsobující alergii patří: obiloviny obsahující lepek, mléko a mléčné výrobky, vejce, ryby a
mořské plody, arašídy, ořechy nebo sójové boby.


OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK
Lepek nejvíce obsahuje kromě pšenice také žito a ječmen. Pečivo a těstoviny z těchto
obilovin můžete zařadit do jídelníčku od šestého měsíce dítěte. Ze začátku stačí malé
množství například pár těstovin rozmixovat do příkrmu.


MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY
Příkrmy můžeme obohatit již od 6. měsíce podáním tvarohu, jogurtu, čerstvého sýra typu
žervé, máslem nebo mlékem.
Tvaroh a jogurt volíme nejlépe bílý, pasterizovaný a plnotučný. Bývají trpké, tudíž je ideální
kombinace s ovocem.
Mléko by mělo být plnotučné a pasterizované. Než vaše dítě sfoukne na dortu první svíčku,
podáváme mléko v malém množství například pro přípravu kaší z batátů, brambor, dýně
nebo obilovin.
Máslo nepoužíváme na restování kvůli rychlému přepalování, ale až do hotového teplého
příkrmu, protože pomáhá k využití vitamínů rozpustných v tucích, které najdeme téměř v
každé zelenině. Na tepelnou úpravu lze použít přepuštěné máslo Ghí.
Není sýr jako sýr. Máme několik druhů sýrů, takže jejich zařazování je různé. Čerstvé sýry
(žervé, cottage) můžeme zařadit již v šestém měsíci. Z naší nabídky lze kombinovat s
příkrmy AVO, Be Chick. Rozporuplné názory jsou na tvrdé a polotvrdé sýry (parmazán,
čedar). Obecně se zařazují až po prvním roce, ale například uznávaná autorka kuchařek
Annabel Karmel je do příkrmů používá již od 6. měsíce. S plísňovými sýry seznámíme
děťátko později kvůli obsahu plísně a vysokému množství soli. Také tavené sýry zařazujeme
jednoznačně později než v prvním roce z důvodu obsahu fosfátových solí, které zabraňují
vstřebávání vápníku.


VEJCE
Z vajec podáváme nejdříve natvrdo vařený žloutek, kterým jedenkrát týdně nahrazujeme
maso. Pokud se na něj neobjeví alergie, je možné zavést bílek například do polévek.

Výborná chuťová kombinace je například žloutek s dýní, kterou najdete také v nabídce
našich příkrmů pod jménem 100% dýně hokaido.


RYBY A MOŘSKÉ PLODY
Ryby by se měli stát součástí jídelníčku dětí, jakmile zařadíme maso hovězí a kuřecí. Velké
klady na zdraví mají hlavně tučné ryby (losos) díky obsahu vitamínu D a nenasycených
mastných kyselin, které prospívají štítné žláze a vývoji mozku. Ryby pro svou typickou chuť
kombinujeme se sladšími chutěmi například mrkví, rajčaty, hráškem. Mořské plody jsou
doporučovány až po prvním roce života.


ARAŠÍDY, OŘECHY A SÓJOVÉ BOBY
Arašídy a ořechy zařazujeme s rozvahou kvůli možnému vdechnutí. Ideální jsou rozemleté
nebo ve formě kvalitního másla, kterým můžeme ochutit kaši. Je dokázáno, že včasné
zařazení arašídů již v 6. měsíci snižuje riziko vzniku alergie o více než polovinu. Ze sóji lze
připravit zavářku do polévky nebo pomazánku.
Výše psané řádky považujte jako takové vodítko. Důležité je, jaké máte stravovací zvyklosti
u vás doma nebo jestli někdo ze členů rodiny netrpí potravinovými alergiemi například
dědičná je alergie na bílkovinu kravského mléka. Také každé děťátko je originál, takže
případné nejasnosti řešte s pediatrem.

 

 

Marie Nová DiS.

nutriční terapeutka Rostoo


Zdroje:
https://www.jakvkuchyni.cz/postupne-zavadeni-prikrmu-jak-na
https://www.annabelkarmel.com/advice/weaning-baby-allergies
http://www.neonatology.cz/upload/www.neonatology.cz/soubory/csped_suppl_2014_ii.pdf